Ako sa zbaviť opakovanej bolesti krížov či chrbta?


Je veľmi pravdepodobné, že bolesť chrbta či krížov ste už zažili na vlastnej koži. Štatistiky tvrdia, že až 80 % populácie malo, má alebo bude mať vlastnú skúsenosť s bolesťou chrbta niekedy počas svojho života. Bolesť chrbta však nevzniká v dôsledku jedného prudkého pohybu ale je výsledkom dlhodobého zanedbávania chrbtice. Postupne tak dochádza k degeneratívnym zmenám na chrbtici, ktoré sa jedného dňa ohlásia v podobe „seknutia“ alebo vysunutej platničky.

Príčin, prečo bolí chrbát, môže byť viacero – od úrazu až po nesprávny životný štýl. Zlé držanie tela, nesprávne sedenie alebo dvíhanie predmetov, nedostatok pohybu alebo naopak preťažovanie chrbta, to všetko sú vplyvy, ktoré dávajú nášmu chrbtu zabrať deň čo deň. Bolesť chrbtice, nosnej časti nášho tela, je najčastejšou príčinou, prečo ľudia v produktívnom veku dlhodobejšie nechodia do práce, či sa napokon stávajú invalidmi. Opakovanú bolesť chrbta preto netreba podceňovať.

Voľnopredajný liek na bolesť chrbta

Bolesť chrbta sa dá liečiť, nielen potláčať.* Najlepším liekom je samozrejme prevencia, no v prípade, že nás už chrbát bolí, musíme nasadiť oveľa silnejšie zbrane. Akútnu bolesť chrbta je potrebné potlačiť. Najvhodnejšie sú lieky proti bolesti s protizápalovým účinkom. Tieto ale môžu mať nežiaduce účinky, hlavne zažívacie a srdcovocievne, a preto je potrebné ich užívať čo najkratší čas a v čo najnižšej dávke.

Odpoveďou a riešením môžu byť vysoké dávky trojkombinácie vitamínov benfotiamín (B1), B6 a B12, ktoré majú liečebný aj podporný analgetický efekt a urýchľujú hojenie poškodených nervových vlákien. Prispievajú k postupnej regenerácii poškodených nervov, čím pomáhajú riešiť samotnú príčinu bolesti chrbta. Táto kombinácia vitamínov skupiny B podporuje metabolizmus „utláčaného“ nervu a svalu ovplyvnením niekoľkých enzýmov. Upravujú ich výživu zlepšením zásobovania krvou, a tým aj urýchľujú odstraňovanie splodín látkovej výmeny.

Kombinácia vysokodávkovaných vitamínov skupiny B zlepšuje metabolizmus a regeneráciu periférnych nervových vlákien a vďaka svojmu protibolestivému účinku uvoľňuje aj reflexný kŕč svalstva. Tým má schopnosť bolesť chrbta či krížov liečiť.

Ako vzniká bolesť chrbta a krížov?

Častokrát bolesť chrbta pripisujeme jednému prudkému pohybu, kedy nás ľudovo povedané „sekne“. Tento tzv. seknutý chrbát je ale výsledkom a odrazom toho, že starostlivosť o chrbticu, náš základný stavebný kameň pohybového systému, dennodenne zanedbávame. Potom sa spúšťačom stáva práve jeden prudší pohyb. Môže ním byť ale aj stres či bežná chrípka. Pod dlhodobým zanedbávaním chrbtice vo všeobecnosti rozumieme aj nedostatok pohybu, ktorý má za následok postupné ochabovanie svalov s podpornou funkciou. Následne dochádza k svalovej nerovnováhe, ktorá ak trvá dlhšie môže vyústiť až do „vysunutej platničky“, a tým k tlaku na nervy s ich následným poškodením.

Poškodené platničky či poruchy v kĺboch majú spoločného menovateľa

a tým je porucha funkcie svalov chrbta. Svaly zabezpečujúce sedenie sa napríklad dlhodobým zaťažovaním a nesprávnym sedením skracujú. Naopak svaly, ktoré majú na starosti dynamický pohyb, ochabujú. Medzi oboma skupinami svalov tak pomaly a nenápadne dochádza k nerovnováhe, čo môže mať za následok nesprávne postavenie jednotlivých častí pohybového aparátu voči sebe. Výsledkom sú poškodené nervy, zápalové ochorenia a z toho vyplývajúce opakované bolesti chrbta.

 

 

V liečbe bolesti chrbta skratky neexistujú

Regenerácia poškodených nervov je beh na dlhé trate. Nervy majú schopnosť sa hojiť „rýchlosťou“ približne 1 milimeter za deň, čo môže v prípade dlhších poškodených nervov pokojne znamenať aj viacmesačnú regeneráciu. V užívaní trojkombinácie vitamínov skupiny B v podobe lieku preto zotrvajte aspoň niekoľko týždňov (nie viac ako 6 mesiacov).

Opakovanú bolesť chrbta netreba podceňovať

Ak bolesti chrbta neprechádzajú, a naopak, šíria sa do nohy alebo ruky, je potrebné urýchlene navštíviť lekára. V takom prípade totiž môže ísť o vyklenutie medzistavcovej platničky s tlakom na nervový koreň. Lekár pri vyšetrení zistí, či ide len o bežnú, nešpecifickú bolesť chrbta alebo platničkovú chorobu.

 

BOLESŤ CHRBTA
SA DÁ LIEČIŤ,

NIELEN POTLÁČAŤ*

Liek Milgamma® N cps pomáha liečiť príčinu bolesti chrbta.

Milgamma® N cps

kúpiť